Vogeldagboek©


Zomer 2003 - Egels in de tuin!

Uit Vogeldagboek van 7 augustus

Sinds een paar weken huist er een egel in onze tuin. In een beschut hoekje heeft hij/zij een nest gebouwd. Dat was eerst klein, maar inmiddels is het opgebouwd tot een flinke L-vormige woning met een entree en een woonkamer. Overdag is de ingang dichtgemaakt met wat takjes en bladeren, 's avonds wordt de poort wijd opengezet en gaat de egel op stap. Dat is in mijn omgeving geen risicoloze onderneming, want aan de achterkant is een parkeerplaats, dus rijden er steeds auto's, en verder zijn de huizenblokken omgeven door straten. Het was zeker tien jaar geleden dat ik voor het laatst een egel in onze woonomgeving had gezien.

Egel070803
Ook de egel (Erinaceus europaeus - Hedgehog) heeft het warm. Overdag zit de deur meestal dicht maar vanmiddag lag het diertje voor zijn nest te slapen. Op de voorgrond het bakje met water dat ik er een week geleden heb neergezet toen de warmteperiode begon.
Egel070803B
Vanavond ging de egel onder een struikje liggen slapen.

Uit Vogeldagboek van 17 augustus

* Zou de egel zo’n groot nest/hol in onze tuin hebben gebouwd om jonkies ter wereld te brengen? In elk geval zit er meer dan een egel in het nest, Nelly zag vanmorgen achter in het donkere bouwwerk dat een egel een andere likte. De grote egel is trouwens een flink deel van de dag op stap, voedsel zoeken? Ik heb al enkele malen bij het nest een kleine hoeveelheid kattenbrokjes neergelegd en die zijn snel verdwenen. Als de egel weg is (kan je zien doordat de ingang helemaal open staat, als de egel binnen is, trekt hij/zij er wat beschermend nestmateriaal voor), hoor je soms nog geritsel uit het inwendige komen. Wel spannend zo’n stekelige tuinbewoner.

Uit Vogeldagboek van 21 augustus

Het blijde nieuws komt vandaag uit eigen tuin: de egel heeft ten minste drie gezonde nakomelingen gebaard. Gisteren zagen we al even een klein snuitje in de nestopening, vanmorgen staken drie van die rakkertjes hun kop buiten de deur toen ma even een slokje water nam. Een egeltje kwam al eventjes helemaal naar buiten. Ze zijn behoorlijk groot, al enkele weken oud.

Egels210803
Terwijl moeder egel (Erinaceus europaeus - Hedgehog, adult and juvenile) wat drinkt uit het bakje dat we elke dag van vers water voorzien (melk is heel slecht voor egels), kruipt een jong diertje uit de nestopening. Hiernaast een close-up van deze pionier. In het nestdak is een stuk plastic verwerkt, maar nu het al vele weken kurkdroog is, had ma egel deze voorziening niet hoeven te treffen.
Egel210803A

Uit Vogeldagboek van 22 augustus

De egeltjes komen steeds brutaler hun nest uit. Vanmorgen ging moeder even water drinken (ze drinkt erg veel uit het bakje, waar zou ze helemaal water moeten halen als ik dat niet zou neerzetten?) en rollebolden de jonge egels uit hun nest. Zeven stuks! Ze kijken al goed uit hun doppen, zijn al groot en dus zeker zo'n drie weken oud. Als alles binnen zit, moet dat een enorme beestenboel zijn, al die egels bovenop elkaar. Al met al genieten we bijzonder van dat jonge leven in de tuin.

Uit Vogeldagboek van 25 augustus

Zouden egels van warmte houden? Nadat we vrijdag in onze tuin moeder egel met 7 jongen hadden gezien, hebben de beesten zich nauwelijks meer uit het nest gewaagd. Moeder egel kruipt wel regelmatig onder een struik elders in de tuin, waarschijnlijk omdat het in haar nest te vol wordt, maar slechts nu en dan laat een jonge egel zich zien. De laatste dagen heb ik diverse sites bezocht om meer over egels te weten te komen, een informatieve 'startpagina' is die van de Stichting Egelopvang Zoetermeer, http://www.egelopvang.nl/